기후변화가 해양에 미친 영향; 고기후학의 관점에서 KCI

Title
기후변화가 해양에 미친 영향; 고기후학의 관점에서
Alternative Title
Impact of Climate Change on the Ocean Environment in the Viewpoint of Paleoclimatology
Author(s)
이희일; 신임철
Alternative Author(s)
이희일
Publication Year
2010-10
Abstract
Impact of global warming on the ocean environment is reviewed based on most recently published publications. The most significant impact of global warming on marine environment is due to the melting of mountain and continental glaciers. Ice melting causes slow down and/or shut down of thermohaline circulation, and makes hypoxic environment for the first time, then makes anoxic with time. This can cause decreasing biodiversity, and finally makes global extinction of animals and plants. Furthermore, global warming causes sea-level rise, soil erosion and changes in calcium carbonate compensation depth (CCD). These changes also can make marine ecosystem unstable. If we emit carbon dioxide at a current rate, the global mean temperature will rise at least 6∘C at the end of this century, as predicted by IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). In this case, the ocean waters become acidic and anoxic, and the thermohaline circulation will be halted, and marine ecosystems collapsed.

현재 지구온난화로 인하여 산악 및 육상 빙하가 녹고 있으며, 이는 해수의 순환변화를 초래한다. 온난화는 또한 몬순의 변화를 일으켜 집중호우, 홍수, 가뭄등의 빈도수와 지속기간을 증가 시킨다. 특히 온난화로 인한 집중호우의 증가는 해양으로 유기탄소의 유입을 증가시켜 해양은 더욱 더 이산화탄소 농도가 높아지며 해수는 부식성이 강하며 산성화 되어 생물체를 죽이며 궁극적으로 생물 다양성이 감소된다. 현재처럼 이산화탄소를 계속 배출할 경우 미래의 해양은 산성화되어 탄산칼슘으로 구성된 생물체의 각을 녹여 생물체가 죽으며, 이는 먹이사슬의 변화를 초래해 생태계에 부정적인 영향을 미친다. 만약 현재처럼 이산화탄소를 배출할 경우 IPCC 의 예측처럼 2100년까지 6∘C 상승하며, 이는 열 염분순환을 중지시켜 생물체의 대량 멸종을 초래 할 수 있다(Stokstad, 2002).
ISSN
1598-3560
URI
https://sciwatch.kiost.ac.kr/handle/2020.kiost/1809
Bibliographic Citation
대기, v.20, no.3, pp.379 - 386, 2010
Publisher
한국기상학회
Keywords
Global warming; Ecosystem; Hypoxic; Anoxic; Future
Type
Article
Language
Korean
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