계절별 염분 자료를 이용한 아산만 연안의 담수 영향범위 추정 KCI

Title
계절별 염분 자료를 이용한 아산만 연안의 담수 영향범위 추정
Alternative Title
Estimation on the Regions of Freshwater Influence using the Seasonal SalinityData in Asan Bay Coastal Zone
Author(s)
조홍연; 조범준; 김상준
KIOST Author(s)
Cho, Hong Yeon(조홍연)
Alternative Author(s)
조홍연; 조범준
Publication Year
2008-04
Abstract
아산만 유역에 건설된 배수갑문 운영양상을 분석하였으며, 유역의 강수량과 배수갑문을 통하여 배출되는 담수량의 결정계수는 0.77~0.89 범위로 비교적 높은 상관관계를 보이는 것으로 파악되었다. 아산만 해역의 염분농도를 분석한 결과 강한 조석의 영향으로 뚜렷한 성층화 현상은 나타나지 않았으며, 유역 유출량과 염분농도의 결정계수는 대산 4 지점을 제외하고는 0.49~0.62 범위로 나타났다. 한편 염분 농도 평균과 표준편차는 강한 상관관계(결정계수 = 0.9936)를 보이는 것으로 파악되었으며, 담수 영향정도가 평균과 더불어 염분의 표준편차에도 직접적으로 반영되고 있는 것으로 판단된다. 염분농도의 평균 및 표준편차를 이용한 담수 영향범위의 정량적인 기준을 적용하여 분석한 결과, 아산 2~4 지점, 대산 1 지점이 아산만 유역의 직접적인 담수 영향범위로 파악되었다.

This study analyzes a general pattern of the gate operation at the Asan bay seadikes and its effects on salinity. The coefficient of determination between precipitation and released freshwater from gate operation turns out to be 0.77-0.89. A stratification is not shown in the analysis of the salinity in upper and lower layers at the Asan bay because of strong tidal effects, and the coefficient of determination between runoff and salinity is in the range of 0.49-0.62 except station Daesan 4. Salinity observations from 8 stations show mean and standard deviation are highly correlated (coefficient of determination=0.9936), and both mean and standard deviation are influenced by freshwater. Eventually it is found that stations Asan 2 to 4 and Daesan 1 are within the regions of the freshwater influences.
ISSN
1976-8192
URI
https://sciwatch.kiost.ac.kr/handle/2020.kiost/4518
Bibliographic Citation
한국해안·해양공학회논문집, v.20, no.2, pp.219 - 231, 2008
Publisher
한국해안,해양공학회
Keywords
담수 영향범위; 확산범위; 정량적 기준; 염분; 담수 배출; 아산만; regions of freshwater influence; diffusion range; quantitative definition; salinity; freshwater discharge; Asan bay
Type
Article
Language
Korean
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