강도다리 Platichthys stellatus의 산소 소비율에 미치는 수온과 체중의 영향 KCI

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dc.contributor.author 오승용 -
dc.contributor.author 장요순 -
dc.contributor.author 노충환 -
dc.contributor.author 최희정 -
dc.contributor.author 명정구 -
dc.contributor.author 김종관 -
dc.date.accessioned 2020-04-20T09:55:11Z -
dc.date.available 2020-04-20T09:55:11Z -
dc.date.created 2020-01-28 -
dc.date.issued 2009-03 -
dc.identifier.issn 1225-8598 -
dc.identifier.uri https://sciwatch.kiost.ac.kr/handle/2020.kiost/4320 -
dc.description.abstract The effect of water temperature (T) and body weight (W) on oxygen consumption of fasted starry flounder Platichthys stellatus was investigated in order to assess the metabolic response of this species at given conditions. The oxygen consumption rate (OCR) was measured under six different water temperatures (4, 7, 10, 13, 16 and 19∘C ) and at two different body weights (mean weight of fry group : 1.5 g; fingerling group : 37.4 g) at an interval of 5 minutes for 24 hours using a continuous flow-through respirometer. In each treatment three replicates were set up and a total 540 fish in fry groups and 90 fish in fingerling groups were used. The OCRs increased with increase of water temperature in both groups (p 19∘C were 1386.0, 1601.7, 1741.0, 1799.2, 2239.1 and 2520.3mgO2kgfish−1h−1 in fry groups, and 83.8, 111.4, 126.3, 147.1, 187.7 and 221.3mgO2kgfish−1h−1 in fingerling groups, respectively. The OCRs decreased with increasing body weights at six different water temperatures (p r2=0.95 , p 19∘C were 907.9, 1046.5, 1141.6, 1177.0, 1467.3 and 1650.1kJkgfish−1d−1 in fry groups and 54.8, 73.0, 82.9, 96.2, 122.9 and 144.6kJkgfish−1d−1 in fingerling groups, respectively. The Q10 values of fingerling groups were higher than those of fry groups at given temperature ranges. The Q10 values at 4∼7∘C , 7∼10∘C , 10∼13∘C , 13∼16∘C and 16∼19∘C were 1.62, 1.32, 1.12, 2.07 and 1.48 in fry groups, and 2.59, 1.52, 1.67, 2.25 and 1.73 in fingerling groups, respectively. 강도다리의 수온과 체중에 따른 대사 반응을 조사하기 위해 절식한 자어(습중량, 1.5±0.4g , 540마리)와 대형어 ( 37.4±2.3g , 90마리)를 대상으로 여섯 가지 수온(4, 7, 10, 13, 16 그리고 19∘C )에 따라 유수식 형태의 호흡실을 이용하여 24시간 동안 5분 간격(3반복)으로 산소 소비율(oxygen consumption rate, OCR)을 측정하였다. 수온과 체중 그리고 두 인자의 상호작용 모두가 강도다리의 산소 소비율에 유의한 영향을 미쳤다(p 19∘C 에서의 시간당 평균 산소 소비율은 자어의 경우 각각 1386.0, 1601.7, 1741.0, 1799.2, 2239.1 그리고 2520.3mgO2kgfish−1h−1 이었고, 치어의 경우 각각 83.8, 111.4, 126.3, 147.1, 187.7 그리고 221.3mgO2kgfish−1h−1 이었다. 실험 수온 조건에서 체중 증가에 따라 산소 소비율은 유의하게 감소하였다(p r2=0.95 , p 19∘C 에서 일간 평균 에너지 손실은 자어의 경우 각각 907.9, 1046.5, 1141.6, 1177.0, 1467.3 그리고 1650.1kJkgfish−1d−1 이었고, 치어의 경우 각각 54.8, 73.0, 82.9, 96.2, 122.9 그리고 144.6kJkgfish−1d−1 이었다. Q10 값은 4∼7∘C , 7∼10∘C , 10∼13∘C , 13∼16∘C 그리고 16∼19∘C 구간에서 자어의 경우 각각 1.62, 1.32, 1.12, 2.07 그리고 1.48이었고, 치어의 경우 2.59, 1.52, 1.67, 2.25 그리고 1.73이었다. -
dc.description.uri 2 -
dc.language Korean -
dc.publisher 한국어류학회 -
dc.title 강도다리 Platichthys stellatus의 산소 소비율에 미치는 수온과 체중의 영향 -
dc.title.alternative Effect of Water Temperature and Body Weight on Oxygen Consumption Rate of Starry Flounder Platichthys stellatus -
dc.type Article -
dc.citation.endPage 14 -
dc.citation.startPage 7 -
dc.citation.title 한국어류학회지 -
dc.citation.volume 21 -
dc.citation.number 1 -
dc.contributor.alternativeName 오승용 -
dc.contributor.alternativeName 장요순 -
dc.contributor.alternativeName 노충환 -
dc.contributor.alternativeName 최희정 -
dc.contributor.alternativeName 명정구 -
dc.contributor.alternativeName 김종관 -
dc.identifier.bibliographicCitation 한국어류학회지, v.21, no.1, pp.7 - 14 -
dc.identifier.kciid ART001333553 -
dc.description.journalClass 2 -
dc.description.isOpenAccess N -
dc.subject.keywordAuthor Starry flounder -
dc.subject.keywordAuthor Platichthys stellatus -
dc.subject.keywordAuthor oxygen consumption rate -
dc.subject.keywordAuthor water temperature -
dc.subject.keywordAuthor body weight -
dc.description.journalRegisteredClass kci -
Appears in Collections:
Marine Resources & Environment Research Division > Marine Biotechnology &Bioresource Research Department > 1. Journal Articles
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