응집성 Sacchromyces cerevisiae 를 이용한 반복 유가식 ethanol 생산에서의 최적 운전전략 KCI

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dc.contributor.author 이상은 -
dc.contributor.author 연지현 -
dc.contributor.author 서용창 -
dc.contributor.author 강도형 -
dc.contributor.author 이현용 -
dc.contributor.author 정경환 -
dc.date.accessioned 2020-04-19T23:41:43Z -
dc.date.available 2020-04-19T23:41:43Z -
dc.date.created 2020-01-28 -
dc.date.issued 2010-04 -
dc.identifier.issn 1225-7117 -
dc.identifier.uri https://sciwatch.kiost.ac.kr/handle/2020.kiost/1827 -
dc.description.abstract We investigated the optimal strategy for ethanol production using flocculent Sacchromyces cerevisiae ATCC 96581. Considering the characteristic of flocculent yeast, a repeated fed-batch ethanol fermentation was designed, in which non-sterile glucose powder was fed every 12 hours and, after cell flocculation, new feeding medium was exchanged every 24 or 36 hours. We particularly compared this fermentation process with those when cell flocculation was not carried out. Finally, the maximal total ethanol production was 825 g-ethanol during 120 hours, in which the time interval of withdrawal-fill of feeding medium was 24 hours and cell flocculation was carried out. 응집성 효모인 S. cerevisiae ATCC 96581를 이용한 최적의 에탄올 생산 공정 전략에 대하여 연구하였다. 효모의 특성을 고려하여, 효모 응집공정이 있는 반복 유가식 공정을 설계하였고, 이때 비멸균 포도당 분말을 매 12시간 마다 첨가하였고, 새로운 feeding medium을 24시간 혹은 36시간마다 세포 응집 후 교체 하였다. 이때 효모 응집이 없는 반복 유가식 공정과 비교 검토하였다. 최종적으로 24시간마다 세포를 응집시키고 상층배지를 제거하고 새로운 배지를 넣으면서 반복 유가식 에탄올 생산을 하는 것이 최적의 조건임을 알 수 있었고, 이때 120시간 동안 825 g의 에탄올을 생산 할 수 있었다. -
dc.description.uri 2 -
dc.language Korean -
dc.publisher 한국생물공학회 -
dc.title 응집성 Sacchromyces cerevisiae 를 이용한 반복 유가식 ethanol 생산에서의 최적 운전전략 -
dc.title.alternative Optimal Strategy for Ethanol Production in Repeated Fed-batch Operation Using Flocculent Sacchromyces cerevisiae -
dc.type Article -
dc.citation.endPage 186 -
dc.citation.startPage 179 -
dc.citation.title KSBB Journal -
dc.citation.volume 25 -
dc.citation.number 2 -
dc.contributor.alternativeName 강도형 -
dc.identifier.bibliographicCitation KSBB Journal, v.25, no.2, pp.179 - 186 -
dc.identifier.kciid ART001450846 -
dc.description.journalClass 2 -
dc.description.isOpenAccess N -
dc.subject.keywordAuthor flocculent yeast -
dc.subject.keywordAuthor Sacchromyces cerevisiae ATCC 96581 -
dc.subject.keywordAuthor repeated fed-batch culture -
dc.subject.keywordAuthor ethanol production -
dc.description.journalRegisteredClass kci -
Appears in Collections:
Jeju Research Institute > Tropical & Subtropical Research Center > 1. Journal Articles
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