Microwave에 의한 흙의 건조 특성 고찰 KCI

DC Field Value Language
dc.contributor.author 조두환 -
dc.contributor.author 오명학 -
dc.contributor.author 박준범 -
dc.date.accessioned 2020-04-19T23:41:31Z -
dc.date.available 2020-04-19T23:41:31Z -
dc.date.created 2020-01-28 -
dc.date.issued 2011-05 -
dc.identifier.issn 1598-0820 -
dc.identifier.uri https://sciwatch.kiost.ac.kr/handle/2020.kiost/1794 -
dc.description.abstract Water content is one of the significant engineering properties of soil for predicting the behavior of soil matrix. Conventional drying oven can be widely used to obtain the values by drying the soil specimens for 16 to 24 hours at 105∘C . Although a number of experimental data has been accumulated for the conventional method of drying soil for water contents, shortcomings of the method are still hard to overcome such as long drying time for in situ use and the difficulty of taking prompt actions against emergency cases. Recently, ASTM and JGS have established microwave oven drying techniques for obtaining water contents to cope with those problems. And the reliability evaluation study has been also performed on the microwave oven drying for water contents. Feasibility study of the microwave oven drying was performed to confirm the process of the technique with Jumunjin sand, kaolinite, bentonite, weathered granite soil, and organic soil. Investigation was also conducted on the factors affecting and enhancing the reliability of the technique. 지반공학적으로 흙의 함수비는 흙의 역학적 거동특성을 예측할 수 있는 중요한 인자이다. 통례적으로 흙의 함수비는 105∘C 건조로에서 16~24시간 동안 건조해 함수비 값을 구한다. 현재 이러한 방법은 가장 보편적인 방법이며 많은 실험 데이타가 축척되어 있으나, 동시에 현장에서 사용하기에는 많은 시간을 필요로 하고 문제 발생 시 신속한 대책마련이 어렵다는 단점이 있다. 최근 이러한 문제점을 보완하기 위해서 외국의 실험규정(ASTM, JGS)에서는 microwave oven을 이용한 함수비 측정법이 제정되어 있다. 또한 microwave oven에 의한 함수비의 신뢰성 평가에 관한 연구도 많이 이루어지고 있다. 본 연구에서는 주문진표준사, 카올리나이트, 벤토나이트, 화강풍화토, 유기토 등을 대상으로 microwave oven을 이용한 함수비 측정방법의 타당성을 확인했다. 신뢰성에 영향을 미치는 인자에 대해서 분석하고 신뢰성을 높이기 위한 방법에 대해서 고찰하였다. -
dc.description.uri 2 -
dc.language Korean -
dc.publisher 한국지반환경공학회 -
dc.title Microwave에 의한 흙의 건조 특성 고찰 -
dc.title.alternative Drying Characteristics of Soil by Microwave -
dc.type Article -
dc.citation.endPage 12 -
dc.citation.startPage 5 -
dc.citation.title 한국지반환경공학회 논문집 -
dc.citation.volume 12 -
dc.citation.number 5 -
dc.contributor.alternativeName 오명학 -
dc.identifier.bibliographicCitation 한국지반환경공학회 논문집, v.12, no.5, pp.5 - 12 -
dc.identifier.kciid ART001545937 -
dc.description.journalClass 2 -
dc.description.isOpenAccess N -
dc.subject.keywordAuthor Microwave -
dc.subject.keywordAuthor Water content -
dc.subject.keywordAuthor Drying characteristics -
dc.subject.keywordAuthor 마이크로웨이브 -
dc.subject.keywordAuthor 함수비 -
dc.subject.keywordAuthor 건조특성 -
dc.description.journalRegisteredClass kci -
Appears in Collections:
Marine Industry Research Division > Maritime ICT & Mobility Research Department > 1. Journal Articles
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